Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   MIZE CRITICE ALE DERIZIUNII POETICE LA MATEI VIȘNIEC / ENJEUX CRITIQUES DE LA DÉRISION POÉTIQUE CHEZ MATÉÏ VIȘNIEC.

Autori:  CORINA CROITORU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.2.17

Article history: Received: 21 January 2022; Revised: 29 April 2022; Accepted: 5 May 2022; Available online: 30 June 2022; Available print: 30 June 2022
pp. 301-310

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Mize critice ale deriziunii poetice la Matei Vișniec. Studiul propune o analiză a poeziei publicate de Matei Vișniec în perioada comunistă, pentru a evidenția faptul că aceasta poate fi citită ca proces deschis sistemului totalitar din interior, prin intermediul unor strategii ale deriziunii dezvoltate cu tact, precum aluzia, ironia, umorul, parabola etc. Obiectivul acestei relecturi este acela de a sublinia caracterul subversiv al creației poetice a autorului, particular, prin angajamentul etic împotriva realităților comuniste, în raport cu programul estetic postmodern, precum și de a accentua idealismul unui poet ironic în viziunea căruia artistul este, înainte de toate, un perturbator profesionist al dogmelor.

Cuvinte-cheie: Matei Vișniec, poezie, comunism, subversiune, ironie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă