Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   O RECENZIE A TEORIILOR MINIMALISTE DE CONTROL ȘI UN COMENTARIU SUCCINT ASUPRA FENOMENULUI DE CONTROL ÎN LIMBA ROMÂNĂ / REVIEWING MINIMALIST THEORIES OF CONTROL AND A BRIEF LOOK AT ROMANIAN CONTROL.

Autori:  MIHAELA BUZEC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.2.14
Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 201-214
FULL PDF

O recenzie a teoriilor minimaliste de control și un comentariu succint asupra fenomenului de control în limba română. În cadrul școlii gramaticii generative, fenomenul controlului este un subiect foarte dezbătut. Diverse teorii au fost compuse dar și respinse pe măsură ce modulul generativ a avansat, iar dezvoltarea programului minimalist a dus la apartiția unor teorii noi, recente. Articolul de față prezintă o recenzie a două teorii minimaliste ale controlului: Movement Theory of Control (teoria controlului ca deplasare) și Agree Model of Obligatory Control (modelul controlului bazat pe acord). O parte secundară a lucrării de față o reprezintă un sinopsis al modelului de analiză al MTC adaptat și aplicat pe structuri din limba română. La acest rezumat se adaugă un comentariu succinct asupra structurii gramaticale a controlului în limba română, concentrat asupra tensiunii dintre conjunctiv și infinitiv în structurile de control.

Cuvinte-cheie. teorii de control, programul minimalist, fenomenul de control în limba română, controlul ca acord, controlul ca deplasare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă