Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   SPECULUM SPECULORUM: REGALITATE ȘI PERSONALITATE ÎN RICHARD AL II-LEA DE WILLIAM SHAKESPEARE / SPECULUM SPECULORUM: KINGSHIP AND SELFHOOD IN SHAKESPEARE’S KING RICHARD II.

Autori:  GEORGIANA NICOARĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.2.08
Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 111-125
FULL PDF

Speculum Speculorum: Regalitate și personalitate în Richard al II-lea, de William Shakespeare. Pornind de la conceptul celor Două Corpuri ale Regelui, care generează separarea dintre cele două identități ale regalității, studiul de față urmărește practica medievală speculum principis – oglinda prințului perfect – și prezintă rolul pe care aceasta îl joacă în configurarea identității regale. În tradiția creștină oglinda e văzută, pe de o parte, ca obiect folosit pentru căutarea asemănării dintre om și divinitate și, pe de altă parte, ca obiect al idolatriei de sine. Reflexia sinelui în oglindă este una înșelătoare. Două texte shakespeariene vor servi ca analiză a relației dintre oglindă și regi: Richard al II-lea și Richard al III-lea. În Richard al II-lea, Shakespeare creează o scenă în care, după delegarea coroanei lui Bolingbroke, proaspătul rege depus cere o oglindă în care acesta urmărește identificarea aspectelor sinelui anterior. Inversul ceremoniei de încoronare – substituirea învestiturii cu depunerea – este interpretat ca ritualul demonic de citire inversă a unor fragmente din Scriptură. Această scenă declanșează efecte dramatice, transformând oglinda lui Richard în ceea ce Ernst Kantorowicz numește oglinda magică. Ambivalența oglinzii este utilizată de Shakespeare pentru dezvăluirea celor două identități ale lui Richard. Disoluția regalității are ca urmare un sine fragmentat, care nu îi mai asigură lui Richard supraviețuirea.

Cuvinte-cheie: oglindă, regalitate, sine, coroană, depunere, Richard al II-lea
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă