Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2024  
         
  Articol:   TERMINOLOGIA GASTRONOMICĂ DE ORIGINE SLAVĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ / LA TERMINOLOGIE GASTRONOMIQUE D’ORIGINE SLAVE EN ROUMAIN.

Autori:  CAROLINA POPUȘOI.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2024.1.10

Article history: Received 29 September 2023; Revised 15 December 2023; Accepted 17 January 2024; Available online 27 March 2024; Available print 27 March 2024
pp. 193-207

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Terminologia gastronomică de origine slavă în limba română. În acest articol, se pun în discuție o serie de aspecte legate de terminologia gastronomică de origine slavă (slava veche, bulgară, ucraineană, rusă, belorusă, sârbă, poloneză), care a pătruns în diverse etape socio-culturale în limba română. Analiza noastră are la bază lexicul de specialitate excerptat din Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), Micul dicționar academic (MDA), precum și din mediul online (acesta fiind, în zilele noastre, o sursă inegalabilă de îmbogățire a unei limbi cu împrumuturi din alte limbi). Elementele terminologice abordate sunt grupate în două subclase, în funcție de perioada în care au pătruns în limbă, de modalitățile de intrare, dar și de locul pe care-l ocupă în momentul de față în lucrările de specialitate (dicționare, lucrări științifice). Noutatea acestei cercetări ține, în special, de semnalarea și abordarea împrumuturilor gastronomice slave intrate recent în limba română.

Cuvinte cheie: terminologie, gastronomie, contact lingvistic, împrumut, slavism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă