Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   EXPRIMAREA CAUZALITĂŢII ÎN LATINĂ ȘI ÎN LIMBILE ROMANICE: TIPARE FORMALE ȘI GRADAȚIE INTENSIONALĂ / L’EXPRESSION DE LA CAUSALITÉ EN LATIN ET DANS LES LANGUES ROMANES : MATRICES FORMELLES ET GRADATION INTENSIONNELLE.

Autori:  CECILIA MIHAELA POPESCU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.1.12

Article history: Received: 25 September 2021; Revised: 10 October 2021; Accepted: 5 November 2021; Available online: 31 March 2022; Available print: 31 March 2022
pp. 201-216

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Exprimarea cauzalităţii în latină și în limbile romanice: tipare formale și gradație intensională. Articolul de față își propune să facă câteva observații cu privire la modalitățile de exprimare a cauzalității în latină și în limbile romanice. Într-o primă etapă, ne vom ocupa de ontologia și natura multiplă a cauzalității, dar și de descrierea tiparelor formale de actualizare a raportului cauzal ce se poate realiza între două propoziții, două enunțuri sau două situații de comunicare. Apoi, vom analiza relația care se stabilește între cauzalitate și subiectivitate și vom ilustra acest tip de relaționare cu ajutorul unor conectori cauzali cu funcție argumentativă și/sau metadiscursivă. De fapt, în această etapă, vom face o descriere succintă a funcționării sintactice și semantice a construcțiilor cauzale cu valoare explicativă, introduse de conectorii prototipici: (lat.) NAM, (fr.) car și (rom.) căci, pentru a pune în valoare asemănările și, mai cu seamă, diferențierile de funcționare dintre aceste unități lexico-gramaticale.

Cuvinte-cheie: relația de cauzalitate, subiectivitate, conectori cauzali, coeziune, coerență, latină, limbi romanice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă