Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   GRUPURI PREPOZIȚIONALE CU PÂNĂ ȘI CONSTRUCȚII EVENTIVE COMPLEXE ÎN LIMBA ROMÂNĂ / PÂNĂ-PPs AND COMPLEX EVENT CONSTRUCTIONS IN ROMANIAN.

Autori:  IMOLA-ÁGNES FARKAS.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.1.09

Article history: Received: 31 August 2021; Revised: 15 November 2021; Accepted: 30 November 2021; Available online: 31 March 2022; Available print: 31 March 2022
pp. 141-154

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Grupuri prepoziționale cu până și construcții eventive complexe în limba română. Această lucrare analizează statutul sintactic și semantic al grupurilor prepoziționale din limba română construite cu prepoziția compusă până în/la în grupuri verbale de schimbare de locație (a pluti până în peșteră) și schimbare de stare (a munci până la epuizare). Contrar afirmațiilor făcute în literatura de specialitate (Barbu 2015), abordarea propusă aici susține că aceste – și astfel de – grupuri verbale nu pot fi considerate construcții eventive complexe cum ar fi structuri de schimbare de locație, respectiv construcții rezultative tari. Discuția se concentrează pe interpretarea întregului grup verbal, lipsa oricărei restricții asupra clasificării sintactice și semantice a verbului, încălcarea restricției asupra complementului direct, precum și frontiera dintre aceste grupuri prepoziționale și adjuncții temporali. Aceste proprietăți accentuează faptul că datorită prezenței acestor grupuri verbale în limbă, româna nu devine o limbă satelitară deoarece ele nu sunt adevărate excepții la generalizarea talmiană potrivit căreia limba română, ca limbă verbală, nu permite aceste două construcții eventive complexe.

Cuvinte-cheie: structură de schimbare de locație, construcție rezultativă, grup verbal, grup prepozițional cu până, limba română
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă