Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   CALAMITAS TERRENA SAU POENA DIVINA: O PERSPECTIVĂ ELIADIANĂ ASUPRA CIUMEI DIN ROMANUL SORTEZ VOS MORTS DE BRUNO LEYDET * CALAMITAS TERRENA OU POENA DIVINA : UNE APPROCHE ÉLIADIENNE DE LA PESTE DANS LE ROMAN SORTEZ VOS MORTS DE BRUNO LEYDET.

Autori:  CIPRIAN ONOFREI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.07

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 87-96


FULL PDF

REZUMAT: Calamitas terrena sau Poena divina: o perspectivă eliadiană asupra ciumei din romanul Sortez vos morts de Bruno Leydet. Articolul propune o analiză dihotomică a epidemiei de ciumă neagră din Marsilia (1720), descrisă de scriitorul francez Bruno Leydet în romanul Sortez vos morts, apărut în 2005. Conform grilei stabilite de Mircea Eliade, analiza se construiește pe două niveluri: sacru și profan. Percepția religioasă/modernă a bolii și utilizarea unui lexic relevant permit ciumei bubonice să transgreseze spațiul istoric, concretizându-se în cel literar. Epidemia de ciumă din sudul Franței constituie, în viziunea noastră, o manifestare a voinței divine de a pedepsi sufletele păcătoase ale muritorilor dar și o încarnare a lăcomiei și a esenței vicioase a ființei umane.

Cuvinte cheie: ciumă, Bruno Leydet, Mircea Eliade, sacru, profan
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă