Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   ETERNA REÎNTOARCERE ȘI NAȘTEREA TIMPULUI: ELIADE ȘI SCHELLING * L’ÉTERNEL RETOUR ET LA NAISSANCE DU TEMPS : ELIADE ET SCHELLING.

Autori:  JAD HATEM.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.03

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 45-51


FULL PDF

REZUMAT: Eterna reîntoarcere și nașterea timpului: Eliade și Schelling. Lectura noastră s-a axat pe o comparație între filozofiile timpului în concepțiile lui Eliade și a lui Schelling, luând în considerare Mitul eternei reîntoarceri al lui Eliade, precum și romanul său Pădurea Interzisă și prelegerile lui Schelling din anii 1820. E vorba de o confruntare a valorii temporalităților, reale sau ireale. Se pare că inclusiv timpul evaluat ca fiind real de către Eliade a fost considerat ireal după criteriile lui Schelling. Trebuie realizată o distincție între absența timpului (A), un timp care se desfășoară într-o manieră omogenă (A+A+A) şi, finalmente, un timp real (A+B+C) care introduce eterogenitatea prin autopoziționarea unui prezent (B-ul unui moment decisiv), ceea ce îl retrogradează pe A în trecut.

Cuvinte cheie: timp, real, omogen-eterogen, Kronos, Indra, Vishnu
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă