Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   „MITUL” ADOLESCENȚEI ÎN ROMANUL ADOLESCENTULUI MIOP DE MIRCEA ELIADE * LE « MYTHE » DE L’ADOLESCENCE DANS LE ROMAN DE L’ADOLESCENT MYOPE DE MIRCEA ELIADE.

Autori:  SIMONA JIȘA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.01

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 13-26


FULL PDF

« Mitul » adolescenței în Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade. Articolul investighează originile acestui roman publicat decenii mai târziu după momentul scrierii, identificându-se elementele specifice genurilor eului (autobiografie, jurnal, Bildungsroman). Se analizează termeni-cheie pentru viziunea lui Mircea Eliade asupra lumii care își găsesc pertinența aplicabilității la Romanul adolescentului miop. Se arată modul în care tânărul Eliade își concepe relația cu timpul « profan » al adolescenței (anii de liceu) și cu spațiile « profane » (școala, mansarda, biblioteca) și cum este capabil să meargă spre o temporalitate și spațialitate sacre, spiritualizate de lecturile și imaginarul său. Această întoarcere ab origo pentru a înțelege mai bine pe acest homo saber care a devenit Mircea Eliade facilitează creionarea unui mit literar, cel al adolescenței.

Cuvinte-cheie: Mircea Eliade, Romanul adolescentului miop, Bildungsroman, sacru și profan, mitul adolescenței.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă