Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   STUDII LITERARE AMERICANE ÎN UCRAINA: DISCIPLINĂ ACADEMICĂ SAU ÎNDEMN SPRE SCHIMBĂRI SOCIALE? / AMERICAN LITERARY STUDIES IN UKRAINE: ACADEMIC DISCIPLINE OR A MOVER TOWARDS SOCIAL CHANGES?.

Autori:  NATALIA VYSOTSKA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: https://doi.org/10.24193/subbphilo.2017.1.15

Published Online: 2017-03-24
Published Print: 2017-03-31

FULL PDF

Studii literare americane în Ucraina: disciplină academică sau îndemn spre schimbări sociale? Lucrarea de față trece în revistă evoluția istorică a studiilor literare americane în Ucraina, de la câștigarea independenței naționale în 1990 și până în prezent. Susținem că varietatea de experiențe americane în ce privește atingerea unui echilibru funcțional între individ și stat, așa cum se regăsesc în literatură, au o semnificație deosebită pentru Ucraina, în sensul că oferă modele ce pot ghida în demersul formării unei noi identități naționale. Lucrarea discută forme instituționalizate de predare și studiere a literaturii americane, publicații recente în domeniu, precum și tendințele teoretice actuale, așa cum se reflectă ele în modul de abordare a operei scriitorilor americani de către specialiști ucrainieni.

Cuvinte cheie: studii literare americane, Ucraina, identitate națională, schimbări sociale, postmodernism, milticulturalism.

WORKS CITED

Heller, Dana. “Translations: The (Re)situations of Post-Soviet American Studies.” American Studies International, vol. XLI, nos. 1 and 2, February 2003, pp. 5-7.
Denysova T.N. Istoriya amerikanskoy literatury ХХ stolittya [History of Twentieth American Literature]. Kyiv: Kyiv-Mohyla Academy, 2012.
Denisova, Tamara and Natalia Vysotska. “American Literary Studies in Ukraine: Yesterday, Today, and Tomorrow”. American Studies International, vol. XLI, nos. 1 and 2, February 2003, pp. 220-233.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă