Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   DRAUGR (STRIGOIUL) PERCEPUT CA ‘CELĂLALT’ ÎN SAGA ISLANDEZE DE FAMILIE / THE DRAUGR SEEN AS ‘THE OTHER’ IN THE FAMILY ICELANDIC SAGAS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Draugr (Strigoiul) perceput ca ‘celălalt’ în saga islandeze de familie. Locuitorii Scandinaviei pre-creştine aveau credinţe puternice în ce priveşte viaţa de după moarte, credinţe care par să fi oglindit viaţa lor pe pământ. Articolul ce urmează este un studiu al strigoilor, draugar, şi posibilitatea de a-i identifica cu celălalt, cel care nu este înţeles. Potrivit surselor scrise există două tipuri de strigoi cu formă fizică, haug-búi şi aptrgangr. Ambii pot fi identificaţi cu ceea ce este străin şi ciudat, cu cei care nu sunt înteleşi de restul oamenilor din societate, fie prin caracteristicile şi puterea lor neomenească, fie prin excluderea lor din societate, atât în viaţa pe pământ cât şi după moarte.

Cuvinte cheie: viaţa după moarte, strigoi, celălalt, cultură vs. natură, societate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă