Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.Special Issue 2 din 2022  
         
  Articol:   TRADIȚII ȘI INOVAȚII ÎN ARTA VOCALĂ ȘI CORALĂ CONTEMPORANĂ / TRADITIONS AND INNOVATIONS IN CONTEMPORARY VOCAL AND CHORAL ART.

Autori:  OLENA BATOVSKA, NATALIA GREBENUK, NATALIYA BYELIK-ZOLOTARYOVA, YULIIA IVANOVA, TETIANA SUKHOMLINOVA, IANA KAUSHNIAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.spiss2.06

Published Online: 2022-12-20
Published Print: 2022-12-30
pp. 73-98

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Problema tradițiilor și inovațiilor în interpretarea vocală și corală este un sistem integral de mare anvergură și cu multe fețe. Acest fenomen al culturii muzicale combină direcția clasică și modernizarea proceselor de interpretare, ceea ce determină actualitatea cercetării. Scopul articolului a fost de a dezvălui fenomenul tradițiilor și inovațiilor în arta vocală și corală ca un fenomen complex cu mai mulți vectori, care include componente de diferite scări, conținuturi și funcții pe care le îndeplinesc. Metode. Cercetarea a implicat metode teoretice și practice. Problematica. Metodele teoretice sunt reprezentate de analiza și aranjarea materialelor; identificarea principalelor elemente ale problemei; generalizarea datelor obținute pe parcursul cercetării. Metodele practice se bazează pe căutarea și culegerea de concepte științifice și date empirice din domeniile spectacolului, istoriei, pedagogiei, filozofiei, esteticii, medicinei; pe monitorizarea activităților educaționale, dar și concertistice și interpretative; colaborarea creativă cu soliștii și grupul coral. Rezultate. Problematica tradițiilor și inovațiilor în interpretarea vocală și corală se bazează pe următoarele blocuri: păstrarea principiilor clasice ale interpretării vocale academice; sintetizarea acestora cu descoperirile și realizările din alte sfere; modernizarea promovată de extinderea și actualizarea cadrului de gen, precum și a echipamentelor tehnice moderne. Concluzii. Pe parcursul cercetării a fost relevat faptul semnificației fenomenului tradițiilor și inovațiilor în interpretarea vocală și corală pentru cultura societății. A fost dovedită universalitatea sa ca fenomen integral cu multe laturi, flexibil, de mare amploare, care constă în multe elemente diferite care joacă un rol principal în formarea sa și sunt strâns legate între ele. Este prezentată interacțiunea sa cu diferite domenii ale societății. Perspective. Problema tradițiilor și inovațiilor în interpretarea vocală și corală se îmbogățește în mod constant cu conținut nou, extinde domeniul de aplicare și interacțiunea sa cu diferite forme de conștiință socială, știință, medicină, ceea ce necesită continuarea studierii acestui fenomen.

Key words: performanță vocală academică; suport software de performanță; practica artei vocale și corale; activități educaționale și de performanță; exerciții de respirație; regie artistică; monitorizarea practicii educaționale și concertistice.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă