Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   GRADUALUL DE LA ŞUMULEU CIUC, COTA A.V. 5. PIESE ALLELUIA CU TEMATICĂ MARIANĂ / THE GRADUAL FROM ŞUMULEU CIUC, ARCHIVE CLASSIFICATION A.V. 5. ALLELUIA PIECES WITH MARIAN THEMES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Principalul argument al temei este ascuns in spatele pasiunii pentru studierea muzicii gregoriene. Fiecare manuscris este unic, oferind indicii despre regiunea din care acesta provine precum şi despre cultura locală. Aceste studiu propune o analiză a secvenţelor Alleluia regăsite în Gradualul de la Şumuleu Ciuc, cota a.v.5. Acest manuscris este unul dedicat cantarilor specifice sărbătorilor creştine. Pentru o bună înţelegere, studiul va conţine transcrierile secvenţelor Alleluia dedicate devoţiunii Mariane şi a sărbătorilor care cinstesc momentele cheie ale vieţii Fecioarei Maria. Lucrarea propune diferite ipoteze menite să evidenţieze inţelegerea şi impactul creat de cantul gregorian, precum şi modul în care acesta influenţează limbajul muzical în zona transilvaniei.

Cuvinte cheie: cânt gregorian, manuscris, Transilvania, muzică sacră, devoţiune mariană, Alleluia, transcrieri
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă