Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2013  
         
  Articol:   MELODII ISTORICE ÎN IMNURILE LUI HUSZÁR GÁL DIN 1560 / HISTORICAL MELODIES IN GALLUS HUSZÁR’S HYMNAL OF 1560.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Cartea de cântări a lui Huszár Gál este prima carte de cântări protestante. Melodii ei sunt în primul rând variantele maghiare ale unor melodii în mod obişnuit cunoscute în Europa. Melodiile maghiare, în afară de variante, sunt reprezentate de cântările istorice. Melodiile celor două culegeri de cântece istorice, Historia de Tinódi – editată la Cluj, şi Cantional de Hoffgreff, constituie modele pentru cântecele mai multor congregaţii. În cartea de cântece a lui Huszár Gál cu melodiile a 7 cântece istorice corespund 10 cântări congregaţionale, dintre care 5 sunt înzestrate cu partituri. Câteva dintre ele reprezintă variaţiuni noi, sau melodii noi ale unor cântece istorice cunoscute, dar s-a găsit şi o melodie istorică necunoscută: Istoria lui Szegedi András: “De expugnatione urbis Ierusolimitanae”.

Cuvinte cheie: Gallus Huszár, Tinódi Lantos Sebestyén, Cronica, Hoffgreff Cantional, cântece istorice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă