Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   SEMNIFICAŢIA ORGII ÎN TRANSILVANIA ŞI ÎN SPAŢIUL ALPIN ÎN SECOLELE XIII–XVII / DIE BEDEUTUNG DER ORGEL IN SIEBENBÜRGEN UND IN ALPENLÄNDERN IM 13.-17. JAHRHUNDERT.

Autori:  ERZSÉBET WINDHAGER-GERÉD.
 
       
         
  Rezumat:  Articolul de faţă îşi propune prezentarea dezvoltării construcţiei de orgă, în paralel cu progresul muzical în Transilvania şi în Europa între secolele 13 - 17. Prima însemnare în arhive despre organişti este făcuta în secolul al 13-lea, aceasta fiind găsită în Arhivele Arhiepiscopale Catolice din Alba Iulia / Gyulafehérvár. De asemenea, aflăm dintr-o însemnare din 1429 despre existenţa unei orgi în „Biserica Marien” (astăzi: Biserica Evanghelică) din Sibiu / Hermannstadt. În acest timp, mulţi muzicieni transilvăneni au fost sub vraja artei, petrecând perioade de timp în variate împărăţii ale Europei. De exemplu: Valentin Bakfark (1507 - 1576), faimosul lutier, sau Daniel Croner (1656 - 1740) organist şi compozitor. De fapt, prima carte pentru orgă din lume - Il Transilvano de Girolamo Diruta (1561 - 1610) este scrisă pe pământ transilvănean.
 Totuşi, multe materiale neatinse ce descriu caractere specifice – importante mai degrabă pentru Istoria Muzicii Transilvănene, dar şi pentru cea internaţională – aşteaptă să fie descoperite în arhivele bisericilor şi ale comunităţii.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă