Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   EDE TERÉNYI - RETROSPECTIVA A CINCI ANI DE CREAŢIE / EDE TERÉNYI - THE RETROSPECTIVE OF FIVE DECADES OF CREATION.

Autori:  GABRIELA COCA.
 
       
         
  Rezumat:  Ede Terényi (născut în Târgu-Mureş, 12 martie 1935) - compozitor, muzicolog şi pedagog. Timp de mai mult de trei decenii, el a fost profesor de armonie, contrapunct dramaturgie muzicală şi compoziţie la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca – România.
Limbajul componistic al profesorului Ede Terényi a cunoscut mai multe etape. În primele lui lucrări, putem vedea influenţa folclorului maghiar din Transilvania, precum şi forme superioare de expresie din muzica lui Bartók. Apoi, in anii 1960, Ede Terényi şi-a fondat un limbaj muzical personal, caracterizat prin transfigurarea de elemente din muzica serială a lui Bartók şi Webern într-o viziune unde amprenta folclorului autohton este deosebit de perceptibil. Mai târziu, în anii 1970, regăsim în lucrările lui o orientare spre muzica de „nouă” ce se concretizează într-un stil de compoziţie bazat pe grafismul muzical. Gradat, această tendinţă de schimbare a parametrilor muzicali a dus la căutarea unui anti – pol regăsit în muzica autohtonă a trecutului îndepărtat – din secolele XV - XVI. În stilul anilor 1990 Ede Terényi a relevat prin creaţia sa elementele muzicale arhaice într-o formă modernă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă