Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   CONSIDERAȚII PRIVIND IM(POSIBILITATEA) EXECUTĂRII SILITE A BUNURILOR AFECTATE DIRECT ȘI EXCLUSIV CULTULUI * CONSIDERATIONS ON THE IM(POSSIBILITY) OF FORCED EXECUTION OF GOODS DIRECTLY AND EXCLUSIVELY AFFECTED TO THE CULT.

Autori:  ȘERBAN MIRCIOIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur. 67(2022).3.4

Article history: Available online April 13, 2022.
©2022 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 125-142

VIEW PDF

FULL PDF

Prezentul articol urmărește să prezinte modalitatea în care are loc executarea silită a bunurilor cu destinația de obiect de cult. Potrivit art. 27 alin 2 al Legii 489/2006 bunurile sacre, respectiv cele afectate direct și exclusiv cultului, stabilite conform statutelor proprii în conformitate cu tradiția și practicile fiecărui cult, dobândite cu titlu, sunt insesizabile și imprescriptibile și pot fi înstrăinate doar în condițiile statutare specifice fiecărui cult. Suntem de părere că ar trebui făcută o distincție între modalitatea de executare silită indirectă sub forma urmăririi mobiliare – sechestrarea și vânzarea la licitație publică a bunurilor mobile și urmărirea imobiliară – vânzarea la licitație publică și adjudecarea imobilelor și modalitatea de executare silită directă – sub forma predării silite a bunurilor mobile și predării silite a bunurilor imobile. În cazul modalității de executare silită indirectă, a bunurilor sacre, acestea fiind insesizabile, nu pot face obiectul executării silite. În cazul modalității de executare silită directă, prin predarea silită a bunurilor mobile și predarea silită a bunurilor imobile, a bunurilor sacre, apreciem că acestea nu sunt insesizabile și pot face obiectul executării silite directe, în ipoteza în care au fost confiscate în mod abuziv de stat în perioada 1940-1989, sau în cazul în care au fost preluate fără titlu.

Cuvinte-cheie: bunuri insesizabile; bunuri sacre; executare silită directă; predarea silită a bunurilor mobile – predarea silită a bunurilor imobile; executarea silită indirectă; urmărirea mobiliară; urmărirea imobiliară.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă