Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2023  
         
  Articol:   EXERCIȚIUL FACULTATIV AL DREPTURILOR SUBIECTIVE.

Autori:  DUMITRU BALEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.68(2023).2.5

Article history: Available online 23.12.2023.
©2023 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 120-145

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Exercițiul drepturilor subiective este, cel mai adesea, abordat teoretic din perspectiva altuia: prerogativa titularului poate fi valorificată doar prin limitarea libertății altuia. De unde, necesitatea controlului prin instrumentul teoriei abuzului de drept. Practic, exercițiu dreptului este abordat preponderent din perspectiva sancțiunii judiciare a nesocotirii sale: acțiunea. Studiul de față schimbă perspectiva. În prim plan este situat titularul dreptului subiectiv, pentru a observa dacă exercițiul este facultativ sau i se impune ca obligatoriu. Deși răspunsul pare a înclina evident spre caracterul benevol al exercițiului, opțiuni legislative precum punerea în întârziere a creditorului estompează delimitarea dintre drept și obligație și dintre creditor și debitor. Vom verifica exercițiul principalelor categorii de drepturi subiective (reale, creanțe) pentru a concluziona asupra caracterului (facultativ sau obligatoriu) al exercițiului drepturilor subiective.

Cuvinte cheie: drept subiectiv, exercițiul dreptului subiectiv, creditor, debitor, punerea în întârziere a creditorului, libertate, acțiune oblică, acțiune pauliană.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă