Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   OBSERVAȚII ASUPRA PUTERII DISCREȚIONARE A ADMINISTRAȚIEI PRIN PRISMA PRINCIPIULUI PROPORȚIONALITĂȚII * OBSERVATIONS ON THE ADMINISTRATION’S DISCRETIONARY POWER FROM A PROPORTIONALITY STANDPOINT.

Autori:  ANGHEL-MARIAN POP.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.67(2022).2.1

Article history: Available online November 30, 2022; Available print December 30, 2022.
©2022 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 9-43

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Odată cu evoluția statului modern, funcțiile acestuia s-au multiplicat, ajungând să reglementeze majoritatea aspectelor vieții cotidiene a cetățenilor. Drept consecință, legiuitorul a conferit autorităților publice puteri discreționare din ce în ce mai ample pentru a asigura funcționarea aparatului statal, puteri care lăsate însă nesupravegheate ar putea produce mai multe dezavantaje decât beneficii. În acest scop, instanțele judecătorești din țările unde s-a consolidat statul de drept au dezvoltat instrumente de control judiciar precum principiul proporționalității pentru a reduce din intensitatea puterii discreționare a autorităților. Prezentul studiu își propune să reliefeze legătura dintre puterea discreționară și principiul proporționalității în actualul context juridic autohton, pe măsură ce vom încerca să explicăm care sunt principalele motive pentru care puterea discreționară a devenit atât de importantă în activitatea administrației, ce presupune în mod concret și care este modalitatea de exercitare a acesteia de către organele administrative.

Cuvinte-cheie: putere discreționară; exces de putere; control juridic; principiul proporționalității.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă