Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   LEGEA RATIFICĂRII TRATATELOR – STUDIU EMPIRIC PRIVIND EFICIENȚA TEMPORALĂ A PROCEDURII PARLAMENTARE / TREATY RATIFICATION LAW – EMPIRICAL STUDY ON THE TEMPORAL EFFICACY OF THE PARLIAMENTARY PROCEDURE.

Autori:  CĂTĂLIN-DANIEL POP.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.68(2023).1.1

Article history: Available online June 12, 2023; Available print July 19, 2023.
©2023 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 13-42

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Impactul empiric al legilor este rareori studiat în România și mult mai puțin studiat este impactul legilor asupra activității organului legislativ. Lucrarea de față analizează eficiența legii aplicabile în ceea ce privește procedura de ratificare a tratatelor pe care Parlamentul României trebuie să o urmeze. Studiul face apel la metoda cantitativă de calculare a timpului necesar adoptării unei legi de ratificare a unui tratat internațional, pentru a observa mai bine eficiența legii privind procedura în sine. Rezultatele indică faptul că legea aplicabilă privind procedura de adoptare a tratatelor aproape a înjumătățit timpul necesar pentru finalizarea procedurii parlamentare. Se consideră că, în timp ce legea privind procedura de adoptare a tratatelor a adus o îmbunătățire efectivă a procedurii parlamentare, studii empirice despre activitatea instituțiilor precum corpul legislativ relevă poate perspective mai bune în studiul instituțiilor juridic și impactului dreptului.

Cuvinte cheie: Parlamentul României, procedura legislativă, ratificare tratate, cercetare juridică empirică, eficiență temporală.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă