Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   MATRICEA RĂSPUNDERII CIVILE EXTRACONTRACTUALE PENTRU PREJUDICIILE CAUZATE DE PRODUSELE CU DEFECTE DE MANUFACTURARE, ÎNTRE TESTUL RISCURI - BENEFICII ȘI TESTUL AȘTEPTĂRILOR LEGITIME ALE CONSUMATORULUI / THE MATRIX OF NON-CONTRACTUAL CIVIL LIABILITY FOR DAMAGE CAUSED BY PRODUCTS WITH MANUFACTURING DEFECTS, BETWEEN THE RISK-BENEFIT TEST AND THE TEST OF LEGITIMATE EXPECTATIONS OF THE CONSUMER.

Autori:  JUANITA GOICOVICI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.67(2022).1.2

Article history: Available online July 25, 2022; Available print August 25, 2022.
©2022 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 106-185

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Studiul își propune analizarea impactului pe care utilizarea testului riscuri-beneficii, respectiv a testului așteptărilor legitime ale consumatorului îl are asupra fizionomiei răspunderii civile pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte de manufacturare, îndeosebi prin prisma prezervării caracterului obiectiv al acestei răspunderi, detașat de elementul culpei. Utilizând balanța „riscuri-beneficii”, instanțele de judecată pot aprecia in concreto defectuozitatea unui produs, incluzând atât defectele de manufacturare în sens restrâns, cât și defectele de concepere, respectiv deficiențele/omisiunile de informare corectă și completă a consumatorilor. Arhitectura răspunderii pentru produsele defectuoase este puternic influențată de opțiunea jurisprudenței pentru testul risc-utilitate, cu eventuala asociere a rezultatelor testului așteptărilor legitime ale consumatorilor, ceea ce a caracterizat răspunderea obiectivă pentru produsele defectuoase ca fiind o specie aparte de răspundere civilă care perpetuează detașarea de criteriul culpei ori al neglijenței producătorului/importatorului produsului cu defecte de manufacturare.

Key words: răspundere civilă obiectivă, defecte de manufacturare, test riscuri-beneficii, așteptări legitime, consumator.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă