Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Special Issue din 2021  
         
  Articol:   THE WARSAW GHETTO WORKSHOPS: PERSPECTIVES OF SPACE AND TIME IN EMANUEL RINGELBLUM AND REUVEN BEN SHEM’S DIARIES.

Autori:  VICTORIA NIZAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2021.spiss.09

Published Online: 2021-11-09
Published Print: 2021-11-30
pp. 137-150

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: În această lucrare, analizez noţiunea de timp şi spaţiu în micile fabrici din ghetoul din Varşovia, cunoscute în mod obişnuit ca magazine, printr-o citire atentă a jurnalelor scrise în ghetou de Emanuel Ringelblum şi Reuven Feldschu Ben Shem. În Ghetoul din Varşovia, în 22 iulie 1942, nu existau decât două variante pentru evrei: să fie deportaţi la Treblinka sau „amânarea” condamnării la moarte devenind muncitori în magazin. Atâta timp cât cineva a lucrat într-un magazin, viaţa cuiva ー şi numai viaţa cuiva, nu a întregii sale familii ー era cruţată pentru o vreme. Autorii jurnalelor care vor fi prezentate au lucrat în magazine şi în scrierile lor au expus modul în care spaţiul şi timpul au devenit factori opresivi semnificativi. După cum voi arăta, fiecare percepţie familiară a fost contestată în acest spaţiu al existenţei impuse asemănătoare sclavilor.

Cuvinte cheie: evrei, al Doilea Război Mondial, ghetoul din Varşovia, Treblinka.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă