Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Special Issue din 2021  
         
  Articol:   THE BEGINNINGS OF THE GREEK-CATHOLIC DIOCESE OF ORADEA IN THE EIGHTEENTH CENTURY. THE BEIUŞ ESTATE CONSCRIPTION OF 1778.

Autori:  TIBERIU ALEXANDRU CIORBA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2021.spiss.06

Published Online: 2021-11-09
Published Print: 2021-11-30
pp. 89-98

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Conscripţia moşiei Beiuş din 1778 deţine informaţii preţioase privind starea fiscală a populaţiei locale. Episcopia Greco-Catolică tocmai fusese creată şi avea nevoie de o sursă de venit pentru a se susţine şi în acelaşi timp să se dezvolte. Această moşie a fost una dintre cele mai bogate din întreg judeţul, formată din 72 de sate cu Beiuşul în centru. De la clădiri precum mori, hanuri şi taverne, până la ferme şi case, toate sunt prezentate în document. Moise Dragoşi, primul episcop greco-catolic de Oradea, s-a chinuit să obţină această moşie şi a durat patru ani. Conscripţia în acest caz reprezintă nu doar o bucată de hârtie oficială, ci o fereastră către viaţa unui ţăran din secolul al XVIII-lea.

Cuvinte cheie: Conscripţie, Beiuş, moşie, greco-catolic, Oradea, venit, impozit.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă