Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Sp. Issue din 2013  
         
  Articol:   CONTROLUL CIVI AL SANCTITĂŢII ÎN TRANSILVANIA MEDIEVALĂ TÂRZIE / CIVIC CONTROL OF SAINTHOOD IN LATE MEDIEVAL TRANSYLVANIA.

Autori:  CARMEN FLOREA.
 
       
         
  Rezumat:  Studiul de faţă îşi propune să investigheze modalităţile în care a fost articulată religia civică în oraşeleTransilvaniei medievale.Pornind de la discuţia existentă în istoriografie asupra conceptului de religie civică în oraşele-state italiene şi a celor din nordul Europei, studiul va analiza exemplul oferit de cele mai importante centre urbane transilvănene (Bistriţa, Braşov, Cluj şi Sibiu) în legătură cu dezvoltarea cultelor patronilor parohiali. Această evoluţie va fi urmărită din perspectiva implicării magistraturii urbane în promovarea protecto-rilor parohiali şi transformarea cultelor acestora în culte civice. Rezultatele acestei analize vor contribui la nuanţarea discuţiei referitoare la conceptul de religie civică purtată în şi de către istoriografiile occidentale.

Cuvinte cheie: religie civică, parohie, cultul sfinţilor, oraşe, public, prestigiul social, Transilvania medievală târzie, oraşele-stat italiene, nordul Europei
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă