Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Sp. Issue din 2013  
         
  Articol:   SINELE: IDENTITATE RELIGIOASĂ ŞI IDENTITATE NOBILIARĂ ÎN TRANSILVANIA MEDIEVALĂ TÂRZIE / THE SELF: RELIGIOUS AND NOBLE IDENTITY IN LATE MEDIEVAL TRANSYLVANIA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Această analiză este centrată asupra unui ciclu de picturi datate la începutul secolului al XV-lea. Ele apar într-o mică biserică din Transilvania care aparținea unei familii de nobili maghiari, Apafi. Aceștia erau membri ai nobilimii mici și nu foarte afluente dar aveau legături puternice cu elita regatului maghiar. Scopul acestui articol este de a studia o compoziție mai neobișnuită situată în registrul inferior al sanctuarului de o parte și de alta a unei imagini a lui Iisus Vir Dolorum. Acest șir de fresce include reprezentări ale sfinților precum și mai multe personaje în aparență laice. Cu toate că aceste figuri nu se conformează unor modele bine stabilite în ceea ce privește reprezentarea donatorilor, ele sunt comparabile, cel puțin din punct de vedere al mesajului cu reprezentările de sine care apar în bisericile aulice ale marii nobilimi a regatului, familii cum ar fi Jolsvai şi Drugeth.

Cuvinte cheie: biserică de familie, Vir Dolorum, donatori, reprezentări ale sinelui.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă