Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Sp. Issue din 2013  
         
  Articol:   LAIC ŞI ECLEZIASTIC ÎN REPREZENTĂRILE HERALDICE DIN LOGGIA LUI MATIA (CASTELUL DIN HUNEDOARA) / LAY AND ECCLESIASTIC IN THE HERALDIC REPRESENTATION ON THE MATTHIAS LOGGIA IN HUNEDOARA CASTLE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Peretele heraldic al castelului de la Hunedoara este o sursă vizuală istorică realizată la mijlocul secolului al XV-lea și păstrată până la începutul secolului al XX-lea. Seria blazoanelor era compusă din patrusprezece scuturi heraldice ale celor mai influenți fruntași laici și ecleziastici ai Regatului Ungar. Aceste blazoane sunt surse unice în felul lor pentru înțelegerea contextului politic în care Ioan de Hunedoara a activat. În acest articol am încercat să ofer noi detalii asupra identificării blazoanelor și asupra contextului istoric în care pictura murală a fost realizată. De asemenea am încercat reconstituirea grafică a însemnelor heraldice și a cromaticii având în vedere că pictura a fost distrusă la începutul secolului al XX-lea.

Cuvinte cheie: castelul de la Hunedoara, pictură murală, blazon, Ioan de Hunedoara, Vladislav I Iagello.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă