Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Sp. Issue din 2012  
         
  Articol:   ROMÂNII ARDELENI ŞI IDENTITATEA PROVINCIALĂ A TRANSILVANIEI ÎN SECOLUL AL XIX-LEA / TRANSYLVANIAN ROMANIANS AND TRANSYLVANIA’S PROVINCIAL IDENTITY IN THE 19TH CENTURY.

Autori:  SORIN MITU.
 
       
         
  Rezumat:  Românii ardeleni şi identitatea provincială a Transilvaniei în secolul al XIX-lea. Pentru intelectualii români din Transilvania, problema concretizării unui proiect politic naţional a deschis un set foarte larg de opţiuni. De la o patrie a câtorva naţionalităţi, Transilvania pe care ei o imaginau va deveni, mai presus de toate, o patrie a românilor. O dată stabilit, proiectul naţionalist de asigurare a congruenţei dintre stat şi naţiune îşi va urma cursul, care nu va fi întrerupt decât de proiectele identitare concurente ale maghiarilor. Acest tip de reprezentare, potrivit căruia identitatea provincială a Transilvaniei era definită de majoritatea ei etnică românească, va rămâne o constantă îm discursul identitar românesc din următoarele două secole.

Cuvinte-cheie: identitate naţională, etnicitate, identitate locală, Transilvania, epoca modernă 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă