Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2023  
         
  Articol:   THE INTEREST OF THE CONVERT: MARIUS THEODORIAN-CARADA AND THE ROMANIAN GREEK-CATHOLIC CHURCH IN THE FIRST DECADES OF THE 20TH CENTURY.

Autori:  LUCIAN TURCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2023.2.07

Article history: Received: 20.11.2023; Revised: 19.12.2023; Accepted: 28.12.2023; Available online: 30.01.2024.
pp. 123-140

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Studiul de faţă are în vedere prezentarea situaţiei comunităţii greco-catolice din Bucureşti în primele decenii ale secolului al XX-lea pornind de la rapoartele pe care Marius Theodorian-Carada le-a trimis în acele vremuri Sfântului Scaun. În calitate de convertit la greco-catolicism în 1908, Theodorian-Carada a manifestat un interes sporit faţă de situaţia credincioşilor greco-catolici din Bucureşti în perioada interbelică, mai exact după ce parohia Sfântul Vasile cel Mare de acolo a fost pusă sub autoritatea arhidiecezei greco-catolice de Blaj. S-a avut în vedere profilul intelectual al convertitului, activismul său susţinut pentru cauza unirii Bisericii ortodoxe din România cu Biserica catolică şi, mai ales, soluţiile pe care Theodorian-Carada le-a formulat la cele mai stringente probleme cu care se confrunta în acele timpuri Biserica greco-catolică românească. Nu în ultimul rând, studiul nostru pune în lumină, pe baza documentelor de arhivă, perspectiva pe care Nunţiatura de la Bucureşti şi ierarhia greco-catolică au avut-o asupra problemelor reclamate.

Cuvinte-cheie: Parohia greco-catolică Sfântul Vasile din Bucureşti, unirea Bisericilor, limba liturgică, presă religioasă, greco-catolici în Vechiul Regat român
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă