Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   BCOSPE ALS EIN MÖGLICHER WEG DER ZUSAMMENARBEIT ZWISCHEN WEST UND OST BEI DER UNTERSUCHUNG DER GRIECHEN UND IHRER NACHBARN AM RANDE DER STEPPE.

Autori:  VICTOR COJOCARU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2022.2.02

Article: archeology; Received: 10.02.2022; Revised: 06.03.2023; Accepted: 18.03.2023; Available online: 28.04.2023.
pp. 65-79

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Acest articol se referă în special la partea a doua (BCOSPE II. Archaeologica) a unei bibliografii în mai multe volume care sistematizează pe cât posibil exhaustiv literatura despre regiunea nordică a Mării Negre în perioada greco-romană. Săpături arheologice sistematice au fost efectuate la Chersones, Olbia, Kerci (Pantikapaion) şi Berezan (Borysthenes) deja în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Trecerea de la vechea şcoală rusă la noua şcoală sovietică, ținând cont de arheologia antichităților nord-pontice, este legată, pe de o parte, de izolarea de regiunea mediteraneană şi de istoriografia occidentală şi, pe de altă parte, de asumarea dogmatică a primatului economic. În consecință, timp de mai multe decenii, săpăturile în regiunea de nord a Mării Negre au fost efectuate aproape exclusiv de specialişti sovietici, care au tratat din ce în ce mai explicit coasta de nord a Mării Negre ca o lume antică aparte. Atenţia a fost concentrată pe săpăturile arheologice intensive ale oraşelor greceşti cu aşezările lor rurale. Ca parte a unui schimb de experiență între diferite şcoli arheologice din ultimele decenii, specialişti din spațiul post-sovietic au obţinut posibilitatea de a se familiariza cu cele mai recente evoluții în domeniu şi cu studiile interdisciplinare. Colegii occidentali au adus un nou impuls dezvoltării unei metode de cercetare mai complexe, care este orientată mai mult spre concepte şi problematizare decât spre simpla descriere a materialului arheologic. Datele pe care BCOSPE II le oferă acum (cu 11.018 titluri catalogate) sunt destul de relevante în acest sens. Autorul speră că "Bibliographia classica orae septentrionalis Ponti Euxini" va contribui la depăşirea unui decalaj în cercetare, va promova noul spirit de schimb ştiințific între Est şi Vest şi va oferi un instrument de lucru care va promova în continuare cooperarea internațională la studierea antichităţilor nord-pontice.

Key words: regiunea nordică a Mării Negre, perioada greco-romană, săpături arheologice, bibliografie, cooperare internațională
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă