Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   TIPOLOGIA CONDUCĂTORILOR PROVIDENȚIALI ÎN IMAGINARUL POLITIC ROMÂN MODERN / THE TYPOLOGY OF THE PROVIDENTIAL LEADER IN THE MODERN ROMANIAN POLITICAL IMAGINARY.

Autori:  SORIN MITU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.2.05

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 70-79
VIEW PDF: FULL PDF

În acest studiu vom încerca să schițăm o imagine de ansamblu asupra tipologiei liderilor salvatori din cadrul culturii politice românești. Conducătorul providențial este un mit politic, care dă sens unor societăți moderne, divizate de-a lungul liniilor de falie ale unor interese economice și credințe politice divergente. Vom propune o clasificare centrată pe funcţiile simbolice exercitate de personajele politice. Salvatorul, Martirul, Justițiarul și Constructorul sunt cele patru constelații mitice care pot să structureze în mod adecvat rolurile specifice jucate de conducătorii providențiali români.

Cuvinte-cheie: imaginar politic, România modernă, conducător providențial, bazin semantic, propagandă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă