Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   DE LA NUMIREA GUVERNULUI GOGA LA LOVITURA DE STAT A REGELUI CAROL AL II-LEA (28 DECEMBRIE 1937 – 10 FEBRUARIE 1938) / DE LA NOMINATION DU CABINET GOGA AU COUP DʼÉTAT DU ROI CAROL II (28 DÉCEMBRE 1937 - 10 FÉVRIER 1938).

Autori:  PHILIPPE HENRI BLASEN.
 
       
         
  Rezumat:  De la numirea guvernului Goga la lovitura de stat a regelui Carol al II-lea (28 decembrie 1937 – 10 februarie 1938). Articolul se ocupă de istoria efemerului guvern Goga și a loviturii de stat a regelui Carol II. Începe cu o analiză a motivelor pentru care Carol II a numit guvernul Goga și descrie măsurile populiste antisemite, antiminoritare și dedicate țăranilor ale acestuia, precum și celelalte acțiuni pentru a-și asigura victoria electorală la alegerile din martie 1938. Mai departe, articolul cercetează atitudinea guvernelor britanic și francez față de cel român în cadrul atmosferei antisemite crescânde. Reconstituie relațiile dintre cabinetul Goga și Legiunea Arhangelul Mihail și arată cum lovitura de stat regală a fost pregătită și realizată.

Cuvinte-cheie: Partidul Național-Creștin, Legiunea Arhangelul Mihail, istoria fascismului românesc, istoria antisemitismului românesc, istoria relațiilor internaționale, dictatura regală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă