Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   INSTANCES OF PREACHING IN A MEDIEVAL TRANSYLVANIAN TOWN. THE CASE OF CLUJ IN THE CENTURY BEFORE THE REFORMATION.

Autori:  PAULA ŞTEFAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2023.1.03

Article: history; Received: 16.05.2023; Revised: 23.05.2023 Accepted: 10.06.2023; Available online: 30.06.2023.
pp. 59-78

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Predica a constituit o componentă esențială a vieții religioase pe parcursul Evului Mediu, contribuind la fasonarea identității creştine şi la diseminarea normelor şi deciziilor Bisericii. Pe urma unor contribuții istoriografice recente care au atras atenția asupra expresiilor transilvănene ale acestui fenomen medieval, prezentul studiu propune examinarea importanței predicării în ambianță urbană, înainte de Reformă, prin sondarea cazului oraşului Cluj (magh. Kolozsvár/ germ. Klausenburg). Unul dintre centrele urbane majore ale regiunii, Clujul se distingea printr-o populație mixtă, de saşi şi maghiari, a căror pastorație intra în grija mai multor instituții religioase. Cu toate că sursele păstrate nu dezvăluie detalii despre cuvântările omiletice rostite în oraş, despre conținutul sau punerea lor în scenă, lucrarea schițează profilul activității uzuale de predicare pe baza colecțiilor de predici care au aparținut clericilor seculari şi fraților cerşetori, precum şi a surselor documentare care atestă actiunile complementare sau concurente ale acestora. Analiza dezvăluie că preocupările pastorale şi omiletice au cunoscut o creştere progresivă în decursul secolului al XV-lea, atingând apogeul in deceniile imediat anterioare adoptării Reformei.

Cuvinte cheie: predica medievală, istorie urbană, predicatori, ordine mendicante, cler parochial, pluralitate lingvistică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă