Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   FROM DAGUERREOTYPE TO AUTOCHROME: AN INCURSION IN EUROPEAN, COLONIAL AND ROMANIAN PHARMACEUTICAL AND MEDICAL PHOTOGRAPHY.

Autori:  MIHAI STĂNESCU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbhist.2021.1.08

Article history: Received 30.09.2020; Revised 12.03.2021;
Accepted 10.05.2021; Available online 03.02.2022.
pp. 159-170

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: De la dagherotip la autocrom: O incursiune în fotografia farmaceutică şi medicală din Europa, colonii şi România. Farmaciştii posedă cunoştinţele necesare în domeniul chimiei şi de accea ar putea practica şi arta fotografiei. Astfel mai ales în secolul al XIX lea, unii farmacişti erau fotografi, deoarece aceste două profesii sunt oarecum înrudite. Dagherotipul a fost o invenţie prezentată publicului larg de către Louis Daguerre, la Paris, în vara lui 1839. Deşi a fost o descoperire franţuzească s-a bucurat de un mare succes în Statele Unite, de aceea cele mai multe dagherotipuri sunt de origine americană. Unele dagherotipuri din domeniul medical şi farmaceutic vor fi prezentate în această lucrare: o fotografie al farmacistului Martin (Gamas), a doctorului Charles Abadie şi a doctorului Gustave Adolphe Raichon. După descrierea dagherotipurilor vor fi prezentate şi câteva exemple de restaurare la nivel amator din colecţia autorului.Alt tip de fotografie, important pentru istoria fotografiei, este autochrome-ul, unul dintre primele procedee fotografice color accesibile publicului larg. A fost inventat de către fraţii Lumière. Va fi prezentată o fotografie medicală din Franţa colonială (Maroc) care documenta un caz de lepră. La final, unele exemple de fotografie europeană şi românească vor ilustra rolul farmaciei şi al farmacistului, în perioada cuprinsă între secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX, ca un instantaneu al profesioniştilor din domeniul sănătăţii din acea perioadă. În concluzie, imaginea vorbeşte de la sine şi poate fi o însufleţită maşină a timpului pentru reconstrucţia trecutului, nu numai în domeniile medicale şi farmaceutice dar şi în oricare alt domeniu.

Cuvinte cheie: dagherotip, autocrom, farmacie, medicină, fotografie veche, colecţie de fotografie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă