Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   REFLECȚII ASUPRA CONCEPTULUI DE ARTĂ OBIECTIVĂ ÎN CONTEXTUL ARTEI CONTEMPORANE / REFLECTIONS ON THE CONCEPT OF OBJECTIVE ART IN THE CONTEXT OF CONTEMPORARY ART.

Autori:  CARMEN BELEAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhistart.2020.09

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2020-12-30
pp. 175-184

FULL PDF

REZUMAT.
Arta obiectivă comunică despre om și locul său în univers, despre legile cosmice și rolul pe care acestea le au în viața sa și oferă indicii despre modul în care omul se poate raporta la ele. Din surse literare care atestă ideea conform căreia arta, la originea sa, avea rolul de a transmite cunoaștere generațiilor următoare, deducem că în vremuri străvechi, toate formele de artă puteau fi citite ca o carte, iar cei care știau citi, înțelegeau în întregime sensul celor transmise. Există însă două forme de artă, una foarte diferită de cealaltă – arta obiectivă și arta subiectivă. Tot ceea ce știm [astăzi] tot ceea ce numim artă, este artă subiectivă. Arta obiectivă este opera autentică rezultată din eforturile deliberate, premeditate ale unui artist conștient. În actul creației sale, artistul evită sau elimină orice element subiectiv sau arbitrar, iar impresia pe care o asemenea lucrare o evocă în ceilalți este întotdeauna definită.

Cuvinte cheie: arta obiectivă, arta antichității, arta contemporană
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă