Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   CREATIVITATE ȘI CONTROL IDEOLOGIC: CONSIDERAȚII ASUPRA FIGURII ARTISTULUI DIN 1917 PÂNĂ ASTĂZI / CREATIVITÀ E CONTROLLO IDEOLOGICO: CONSIDERAZIONI SULLA FIGURA DEL’ ARTISTA DA 1917 A OGGI.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Creativitate și control ideologic: considerații asupra figurii artistului din 1917 până astăzi. Lucrarea de față intenționează să ofere o panoramă asupra raportului dintre putere și artiști în Rusia de la revoluție până în zilele noastre, cu o atenție particulară asupra perioadei care începe cu ascensiunea lui Stalin. Figura artistului este așezată în centru, fie ca interpret și promotor concret al societății timpului, fie ca geniu creativ prizonier al modului de exprimare și al modelelor definite de partid, creând în serviciul unei politici a imaginilor. Sub acest ultim aspect pe lângă nașterea artei totalitare, politica imaginilor a îndepărtat generația de mari artiști apărută până la 1917 și a marcat negativ creativitatea artei ruse, influențând, spre aceeași notă propagandistică, evoluția din țările ce au ajuns a fi captive comunismului după al doilea război mondial.

Cuvinte cheie: Revoluția bolșevică, avangarda rusă, creația și gestiunea unei culturi proletare, Lunaciarski, Intelighentia, Realismul socialist, Jdanov.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă