Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   RECENZII - NICOLAE SABĂU, CORINA SIMON, VLAD ŢOCA, ISTORIA ARTEI LA UNIVERSITATEA DIN CLUJ, VOL. I, (1919-1987), COORDONATOR NICOLAE SABĂU, PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ, CLUJ-NAPOCA 2010, 580 P. + 78 IL.

Autori:  VALENTIN TRIFESCU.
 
       
         
  Rezumat:  La iniţiativa profesorului Nicolae Sabău, a apărut, într-un moment aniversar (90 de ani de istoria artei la Universitatea din Cluj), prima încercare închegată de a contura şi înţelege începuturile meseriei de istoric de artă la românii transilvăneni. Mai precis, au fost analizate contribuţiile ştiinţifice şi activitatea primilor doi profesori de la catedra clujeană de istoria artei: Coriolan Petranu (1893-1945) şi Virgil Vătăşianu (1902-1993). Acestui proiect istoriografic i s-au alăturat şi mai tinerii istorici de artă: Corina Simon şi Vlad Ţoca. Volumul are o structură tripartită, fiecărui autor revenindu-i câte un capitol separat. Nicolae Sabău s-a ocupat de Coriolan Petranu şi începuturile Istoriei artei la Universitatea din Cluj (1919-1945) (pp. 13-326), Vlad Ţoca a supus unei analize critice producţia istoriografică a lui Coriolan Petranu (pp. 327-416), iar Corina Simon a semnat capitolul intitulat Artă şi identitate naţională în opera lui Virgil Vătăşianu (pp. 417-563). Amplei sinteze i s-au adăugat 78 de ilustraţii în care au fost reproduse o serie de documente şi foto¬grafii inedite din arhivele Catedrei şi Semi¬na¬rului de Istoria Artei din Cluj, Muzeului de Arheologie şi Istorie din Arad şi din co¬lecţia doamnei Lucia Vătăşianu.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă