Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   NOTE ASUPRA BIOGRAFIEI LUI LIONELLO VENTURI: O SCRISOARE AUTOGRAFĂ ŞI UNELE MATERIALE INEDITE / APPUNTI SULLA BIOGRAFIA DI LIONELLO VENTURI: UNA LETTERA AUTOGRAFA E ALCUNI MATERIALI INEDITI.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Note asupra biografiei lui Lionello Venturi: o scrisoare autografă şi unele materiale inedite. Recenta recuperare a unor scrisori şi a unor materiale inedite referitoare la Lionello Venturi, găsite în arhiva Societăţii Piemonteze de Arheologie şi Arte Frumoase (Società Piemontese di Archeologia e Belle Arti) din Torino, ne oferă noi informaţii referitoare la activitatea academică a istoricului italian de artă (cu un accent pe Rafael). După cum bine se cunoaşte, Venturi a dezvoltat pe parcursul activităţii sale academice de la Universitatea din Torino, câteva cercetări cu privire la pictura secolului al XVI-lea. Materiale găsite oferă cititorului noi informaţii legate de metodologia de cercetare utilizată de marele istoric de artă. Mai mult decât atât, aceste materiale ne furnizează informaţii importante referitoare la biografia lui Venturi, care este, după cum se ştie, pe alocuri lacunară. În acest context, prin articolul de faţă am încercat să definim mai clar perioada petrecută la Torino de către Venturi precum şi preocupările sale ştiinţifice din acest interval de timp.

Cuvinte cheie: Lionello Venturi, Rafael, literatură artistică, Torino, epistole 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă