Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   RECENZIE - NICOLAE SABĂU, METAMORFOZE ALE BAROCULUI TRANSILVAN, VOL. II. PICTURA, EDITURA MEGA, CLUJ-NAPOCA, 2005, 509 PP + 357 ILL. COLOR şI ALB-NEGRU.

Autori:  VIORICA GUY MARICA.
 
       
         
  Rezumat:  Împătimit de Baroc în sensul cel mai nobil al cuvântului, preocupat mai ales de aspectele stilistice dezvoltate pe teritoriul transilvan, Nicolae Sabău şi-a extins, într-un răstimp de două decenii, investigaţiile exegetice pe un palier extrem de larg. Trilogia sa, semnificativ intitulată Metamorfoze ale Barocului transilvan, vizează un stil considerat cvasi universal, dar definit prin contacte fructuoase cu particularităţile locale, dobândind aşadar un statut original. Un atare demers din partea unui autor singular, când sintezele sunt de obicei elaborate de colective lărgite, constituie în sine o ambiţioasă şi meritorie iniţiativă. Texte preambulare au precedat abordarea definitivă, asigurând temeiuri solide unei opere de anvergură ce, apropiindu-se de final, se conturează deplin. Lăsând la o parte numeroasele studii şi articole pe tema dată, două volume publicate de Editura Dacia din Cluj-Napoca în 1979, respectiv Editura Meridiane din Bucureşti, în 1992, au prefaţat iniţiativa globală. Pe de o parte, monografia în limbă germană dedicată lui Anton Schuchbauer, sculptor notoriu, activ la Cluj; pe de alta Sculptura barocă în România (Secolele XVII-XVIII), editată după un lung stadiu de aşteptare, dar recompensată cu premiul Academiei Române, au prefaţat calea acestei trilogii.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă