Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EPHEMERIDES - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   RECENZIE - MIHAELA MUDURE, RICHARD PROCTOR. PROVERBE ROMÂNEŞTI / ROMANIAN PROVERBS, EDIŢIA A II-A, REVĂZUTĂ, EDITURA PRO VITA, CLUJ – NAPOCA, 2010.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  După un secol de la încheierea ediţiei princeps, lucrarea lui Iuliu A. Zanne, Proverbele românilor din România, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria şi Macedonia, I-X (1895-1903), începe să fie reeditată, într-o ediţie semnată de Mugur Vasiliu, cu o prefaţă de Nicolae Constantinescu, la Editura Scara, unde apăruseră în 2003 volumele I-II şi volumul III în 2004. Toţi cei care au scris despre această lucrare au numit-o monumentală nu doar datorită proporţiilor ei impunătoare, ci şi a muncii celui ce a realizat-o. În 1974 Ovidiu Bârlea făcea precizarea: „...e monumentală nu atât prin dimensiunile celor zece volume masive, cât prin efortul uriaş cheltuit în extragerea, colecţionarea şi clasificarea proverbelor şi zicătorilor”. (Iordan Datcu, Romania Literara nr 39/2004). A. Zanne a fost caracterizat de o modestie reală așa cum precizează Iordan Datcu în România Literară: „fiind sfătuit de către un academician să-şi depună candidatura la Academie ca membru corespondent, nu face gestul, fiindcă era convins că lucrarea sa nu-i va putea «atrage» această onoare”.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă