Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EPHEMERIDES - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   RECENZIE - BOGDAN FICEAC, CENZURA COMUNISTĂ ŞI FORMAREA „OMULUI NOU” PREFAŢĂ DE DANIEL BARBU, POSTFAŢĂ DE PETRU IGNAT, EDITURA NEMIRA, BUCUREŞTI, 1999.

Autori:  JULIA SZAMBOLICS.
 
       
         
  Rezumat:  Un titlu relativ scurt şi la obiect. Concret, aşa cum se adevereşte a fi şi autorul în paginile cărţii mai sus amintite. Regimul totalitar şi-a pus amprenta pe mai mult de cinci decenii din istoria României. În 2006, Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a elaborat un raport intitulat „Raportul final”. Acesta cuprinde principalele 21 de crime comise de regimul comunist din România, printre care:•distrugerea partidelor politice, prin arestarea liderilor şi militanţilor, şi a continuităţii constituţionale a statului român, prin lovitura de stat din 30 decembrie 1947, care a dus la abdicarea forţată a Regelui Mihai;•sovietizarea totală, prin forţă, a României, mai ales în perioada 1948-1956 şi impunerea, sub numele de „dictatura proletariatului”, a unui sistem politic despotic, condus de o castă profitoare (nomenclatura), strâns unită în jurul liderului suprem;•persecuţia minorităţilor etnice, religioase, culturale ori de orientare sexuală;•represiunea împotriva culturii, eradicarea valorilor naţionale, respingerea artei şi culturii occidentale, cenzura extremă, arestarea şi umilirea intelec-tualilor neînregimentaţi ori protestatari;•ş.a.m.d. (Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Bucureşti, 2006, p.363).   
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă