Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   EVALUAREA POSTURII ȘI INTERVENȚIA PRIN MIJLOACE KINETOTERAPEUTICE, ADAPTATĂ MEDICULUI STOMATOLOG CU AJUTORUL ECHIPAMENTULUI MEDICAL ISOFREE – STUDIU DE CAZ / POSTURE EVALUATION AND PHYSICAL THERAPY INTERVENTION USING ISOFREE MEDICAL EQUIPMENT, ADAPTED TO DENTISTS – CASE STUDY.

Autori:  POP NICOLAE HORAȚIU, MOHOLEA ADINA, VĂIDĂHĂZAN REMUS-CRISTIAN.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbeag.65(4).27

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2020-12-30
pp. 5-20

VIEW PDF


FULL PDF

Evaluarea posturii și intervenția prin mijloace kinetoterapeutice, adaptată medicului stomatolog cu ajutorul echipamentului medical ISOFREE – studiu de caz. Introducere: Stomatologia este considerată o profesie cu risc crescut de dezvoltare a leziunilor la nivel musculoscheletal, profesie care solicită multidirecțional întreg organismul, rezultând in adoptarea unor posturi incomode (Gopinadh et al., 2013). Obiectivele studiului sunt: să evalueze postura medicului stomatolog cu ajutorul aparaturii medicale IsoFree și să dezvolte un program de intervenție specific deficiențelor posturale, cel mai des întâlnite în cadrul profesiei de stomatolog. Metode: Prezentul studiu de caz s-a desfășurat pe perioada 16.11.2019 – 18.05.2020. Intervenția a presupus 10 ședințe de evaluare și intervenție. Poziția capului, a regiunii cervicale și lombare a coloanei și poziția piciorului au fost evaluate inițial și final, folosind măsurători fotometrice și echipamentul IsoFree. Protocolul de intervenție kinetoterapeutică a inclus 19 exerciții ce au vizat fiecare dintre regiunile evaluate. Rezultate: La nivelul coloanei cervicale, CVA (unghiul craniovertebral) prezintă o îmbunătățire de 5O iar unghiul cranian (CA), prezintă o îmbunătățire de la 26° la 23°. În ceea ce privește evaluarea feedback-ului în timp real cu IsoFree, se observă o îmbunătățire de 5O după intervenția kinetoterapeutică. La nivelul coloanei lombare, evaluarea finală pe IsoFree relevă un progres de 3O al trunchiului. Folosind instrumentul FPI de evaluare a piciorului, a fost obținut un scor inițial de 6, iar scorul final de 4. În evaluarea inițială bipodală cu IsoFree, valoarea medie CoP X este de 1,88 mm și valoarea CoP Y este de 22,47 mm, în timp ce în evaluarea finală valorile CoP pe axa xOy sunt: 0,53 mm, respectiv 13,74 mm. O creștere a valorilor pentru ambii parametri ai stabilometriei poate fi observat. Concluzii: Evaluarea cu ajutorul tehnologiei reprezentate de echipamentul IsoFree, prezintă beneficii însemnate și în același timp se află în concordanță cu alte metode observative de evaluare. Intervenția kinetoterapeutică propusă a determinat modificări pozitive în postura subiectului inclus în studiu.

Cuvinte cheie: Postură, Kinetoterapie, Tehnologie, IsoFree, Stomatologie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă