Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2017  
         
  Articol:   CAPACITATEA DE EFORT FIZIC ȘI CONTROLUL GLICEMIC LA PACIENȚII CU DIABET DE TIP 1 / PHYSICAL EFFORT CAPACITY AND GLYCEMIC CONTROL IN TYPE 1 DIABETES PACIENTS.

Autori:  ANCA LUCIA VĂDAN, CODRUȚA FLORINA BULDUȘ, DRAGOȘ ADRIAN MANIU, SERGIU MOLDOVAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.62(4).30

Published Online: 2017-12-30
Published Print: 2017-12-30
pp. 19-29

VIEW PDF: PHYSICAL EFFORT CAPACITY AND GLYCEMIC CONTROL …

ABSTRACT:
Capacitatea de efort fizic și controlul glicemic la pacienții cu diabet de tip 1. Introducere. Activitatea fizică poate constitui o metodă non-farmacologică eficientă și necostisitoare pentru tratamentul pacienților cu diabet de tip 1, concomitent cu administrarea de insulină. Obiective. In acest studiu am investigat dacă putem crește capacitatea de efort fizic la pacienții cu diabet de tip 1, menținând, în același timp, un control glicemic adecvat. Materiale și metode. În studiu au fost incluși trei pacienți cu diabet de tip 1, (doi bărbați și o femeie), cu vârste cuprinse între 19-22 de ani. Programul de exerciții fizice s-a desfășurat într-o sală de fitness din Cluj-Napoca, pe parcursul a 6 săptămâni, de 3 ori pe săptămână, 60 de minute fiecare ședință. Capacitatea aerobă de efort fizic a fost evaluată înainte și după cele 6 săptămâni de exerciții fizice. S-au măsurat glicemiile pe tot parcursul studiului, in fiecare zi, dimineața, la amiază, seara și înainte de culcare. S-au calculat mediile glicemiilor pentru fiecare moment al zilei, pentru săptămâna de dinainte de începerea programului de exerciții fizice, după trei săptămâni, după 6 săptămâni și în săptămâna de după terminarea programului de exerciții fizice. Rezultate. Rezultatele studiului arată că s-a reușit creșterea capacității de efort fizic aerob la toți pacienții incluși în studiu, menținând, în același timp, un control glicemic adecvat. Concluzii. Capacitate de efort fizic aerob a crescut la pacienții cu diabet de tip 1 care au urmat un program regulat de exerciții fizice. Controlul glicemic a fost menținut la un nivel adecvat pe tot parcursul programului de exerciții fizice, la pacienții cu diabet de tip 1.

Keywords: activitate fizică, capacitate de efort fizic, control glicemic, diabet de tip 1.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă