Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2015  
         
  Articol:   EXERCIŢIILE FIZICE, ÎNTRECERILE CU CARACTER SPORTIV ŞI JOCURILE PUBLICE PE TERITORIUL PROVINCIILOR DACICE / PHYSICAL EXERCISES, GAMES AND SPORT CONTESTS ON THE TERRITORY OF DACIAN PROVINCES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: PHYSICAL EXERCISES, GAMES AND SPORT CONTESTS ON THE TERRITORY OF DACIAN PROVINCES

Exerciţiile fizice, întrecerile cu caracter sportiv şi jocurile publice pe teritoriul provinciilor dacice. Scopul lucrării este acela de a aduce istoria sportului, a educaţiei fizice din provincia Dacia la nivelul cunoştinţelor actuale despre acest subiect din Imperiul Roman, respectiv din provinciile mai dezvoltate ale Imperiului. Lucrarea va completa datele fundamentale în legătură cu integrarea provinciei Dacia în structurile Imperiului şi cu preluarea modelelor romane, contribuind astfel la întregirea ideii de romanizare a provinciei. Desigur, numărul de dovezi pe „ramura de sport” este mai mic, iar modul de reprezentare mai modest, în comparaţie cu cele din provinciile mai vechi şi mai dezvoltate decât Daciile şi, de fapt, mai bine şi mai intens cercetate, dar important ni se pare faptul că se poate demonstra că din fiecare compartiment al vieţii sportive există câte ceva. Faptul că unele reprezentări şi artefacte produse locale daco-romane se aseamănă izbitor cu produse din alte provincii (e.g. reprezentarea pe cărămizi a gladiatorilor) arată că existau cunoştinţe generale despre aceste jocuri care treceau peste graniţe.

Cuvinte-cheie: Palestre, pugilat, pancraţiu, pentatlon, amfiteatrum, Porolissum.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă