Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2014  
         
  Articol:   IMPLICAŢIILE CARBOHIDRAŢILOR ÎN EFORTUL FIZIC / THE IMPLICATIONS OF CARBOHYDRATES DURING PHYSICAL EFFORT: A COMPREHENSIVE REVIEW.

Autori:  CREŢU AURICA, ZĂGREAN ELEONORA, RUS VIRGIL, CREŢU DENISA-IOANA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: THE IMPLICATIONS OF CARBOHYDRATES DURING PHYSICAL EFFORT: A COMPREHENSIVE REVIEW

Implicaţiile carbohidraţilor în efortul fizic. Metabolismul efortului sportiv prezintă modificări în funcţie de natura efortului depus în diferite ramuri sportive, durată, intensitate, condiţii de mediu etc. Carbohidraţii, sub formă de glucoză şi glicogen reprezintă un substrat energetic important pentru activitatea fizică, contracţia musculară fiind declanşată de ATP(adenozin-trifosfat). Procesele biochimice care au loc în timpul contracţiei musculare sunt foarte complexe. Degradarea glicogenului la acid lactic precum şi degradarea oxidativă a glicogenului la dioxid de carbon şi apă nu au alt rol în procesul contracţiei musculare decât de a procura molecule de ATP. Modificările anumitor parametrii biochimici-precum glicemia, care pot influenţa gradul de efort, sunt dependente de intensitatea efortului fizic şi ele, la rândul lor, acţionează asupra vitezei de realizare a modificărilor metabolice cu rezultat direct asupra capacităţii de muncă a organismului.

Cuvinte cheie: carbohidraţi, ATP, efort fizic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă