Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2014  
         
  Articol:   EFECTUL ULEIULUI DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ ASUPRA BALANŢEI TISULARE OXIDANŢI/ANTIOXIDANŢI ÎN EFORTUL FIZIC CU INTENSITATE PROGRESIVĂ LA ŞOBOLANI / HEMP SEED OIL EFFECT ON THE RAT TISSULAR OXIDANT/ANTIOXIDANT BALANCE IN EXERCISE WITH PROGRESSIVE INTENSITY.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: HEMP SEED OIL EFFECT ON THE RAT TISSULAR OXIDANT/ANTIOXIDANT BALANCE IN EXERCISE WITH PROGRESSIVE INTENSITY

Efectul uleiului din seminţe de cânepă asupra balanţei tisulare oxidanţi/antioxidanţi în efortul fizic cu intensitate progresivă la şobolani. Introducere. Efectul prooxidant al efortului fizic intens, consecinţele acestuia şi importanţa combaterii stresului oxinitrozativ, este o temă actualitate şi interes, conform datelor din literatură. Combaterea acestui efect se realizează prin administrare de antioxidanţi exogeni nutriţionali sau nenutriţionali, naturali sau sintetici. Acestui aspect i se adaugă şi influenţa nutriţiei, ca prooxidant şi antioxidant şi efectul antioxidant al efortului fizic moderat. Uleiul din seminţe de cânepă este o sursă naturală de antioxidanți ale cărui efecte favorabile asupra balanţei serice oxidanţi/antioxidanţi în efortul fizic la şobolani a făcut obiectul cercetărilor noastre anterioare. Obiective. În acest studiu s-a urmărit efectul administrării uleiului de cânepă asupra indicatorilor tisulari ai balanţei oxidanţi/antioxidanţi la nivelul miocardului şi encefalului în antrenamentul la efort fizic cu intensitate progresivă. Metode. Cercetarea a fost efectuată pe două loturi de şobolani masculi, adulţi, rasa Wistar. Lotul I a cuprins şobolani antrenaţi la efort cu intensitate progresivă, lotul II a cuprins şobolani antrenaţi la efort cu intensitate progresivă şi suplimentaţi cu ulei de cânepă. Indicatorii stresului oxidativ determinați au fost: malondialdehida (MDA), proteinele carbonilate (PC). Indicatorii apărării antioxidante au fost capacitatea de donori de hidrogen (DH), grupările sulfhidril totale (SH), glutationul (GSH). Pentru analiza statistică a datelor, în cazul datelor cu distribuţie normală s-a utilizat testul t (Student) și analiza variantei one-way ANOVA. Rezultate. În efortul fizic cu intensitate progresivă şi suplimentarea dietei cu ulei de cânepă determină la nivelul miocardului și la nivelul encefalului se produc modificări semnificative cu creşterea indicatorilor stresului oxidativ şi creșterea apărării antioxidante, faţă de lotul nesuplimentat. Concluzii. Suplimentarea cu ulei de cânepă şi efortul fizic cu încărcare progresivă influenţează balanţa oxidanţi/antioxidanţi la nivel tisular, determină creşteri semnificative ale stresului oxidativ și creşteri semnificative ale apărării antioxidante în miocard şi în creier.

Cuvinte cheie: stres oxidativ, antioxidanți nutriționali, miocard, creier
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă