Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2014  
         
  Articol:   ROLUL ANTRENAMENTULUI FUNCȚIONAL ÎN OPTIMIZAREA CAPACITĂȚII MOTRICE A ECHIPELOR DE JUNIOARE I – VOLEI / THE ROLE OF THE FUNCTIONAL TRAINING IN OPTIMISING THE MOTRIC CAPACITY OF JUNIOR FEMALE TEAMS I-VOLLEYBALL.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: THE ROLE OF THE FUNCTIONAL TRAINING IN OPTIMISING THE MOTRIC CAPACITY OF JUNIOR FEMALE TEAMS I-VOLLEYBALL

Rolul antrenamentului funcțional în optimizarea capacității motrice a echipelor de junioare I – volei. Premise: Tendinţele din ultima perioada privind obţinerea unor execuţii tehnice de mare calitate la nivelul jucătoarelor de volei, junioare I, necesită pe langă componenta tehnico-tactică, o bună pregătire fizică care se constituie în baza de susţinere a prestaţiei şi eficienţiei jucătoarelor. La nivelul junioarelor I, volei, prima componentă pe care se pune accentul este reprezentată de pregătirea fizică pentru a crea suportul motrico-funcţional care să susţină efortul specific acestui sport. Performanţa sportivă solicită noi adaptări la programele, metodele şi mijloacele de acţionare inovative care se pot adapta jocurilor sportive. Datorită nivelului de joc ridicat şi a pregătirii fizice superioare la nivel internaţional, şi a nivelului scazut pe plan intern, atât în ceea ce priveşte nivelul de joc, cât şi în ceea ce priveşte pregătirea fizică a jucătoarelor, se impune modificarea planurilor de pregătire fizică încă de la nivelul junioarelor I. Programele de functional training (antrenament funcţional) au ca obiectiv principal optimizarea capacităţii fizice şi funcţionale a sportivilor, dar şi de prevenire şi reabilitare după accidente suferite. Obiectiv: Cercetarea îşi propune evidenţierea rolului antrenamentului funcţional în optimizarea capacităţii fizice a jucătoarelor de volei, junioare I. Metode: cercetarea s-a efectuat pe o perioadă de 11 luni (iulie 2013 - mai 2014), de-a lungul Campionatului Naţional de Volei ediţia 2013-2014, junioare şi a cuprins 2 grupe: grupa experiment formată din 12 voleibaliste junioare I în cadrul CSU Medicina CNUE Tg-Mureş şi grupa control, compusă din voleibalistele de ACS Provolei Tg-Mureş. La începutul perioadei de pregătire (luna iulie) s-au efectuat testările iniţiale privind indicele de masă corporală, iar ca teste fizice au fost utiliazate: proba de săritură pe verticală cu elan, cu o mână; proba de flexibilitate frontală; forţa abdominală. Înainte de începerea turneului final, mai 2013, au fost efectuate testările finale. Concluzii: antrenamentul functional a avut o influenţă mai bună asupra pregătirii fizice a jucătoarelor de volei din cadrul grupei experiment, comparativ cu grupa control.

Cuvinte cheie: antrenament funcţional, capacitate motrică, metodă, volei, optimizare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă