Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   INFLUENŢA EFORTULUI FIZIC ASUPRA COMPORTAMENTULUI MOTOR ÎN DEPRESIA INDUSĂ EXPERIMENTAL (NOTA I). / INFLUENCE OF PHYSICAL EXERCISE ON MOTOR BEHAVIOR IN EXPERIMENTALLY INDUCED DEPRESSION (NOTE I).

Autori:  RAREȘ-DUMITRU CIOCOI-POP, SIMONA TACHE.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: INFLUENCE OF PHYSICAL EXERCISE ON MOTOR BEHAVIOR IN EXPERIMENTALLY INDUCED DEPRESSION (NOTE I)

Influenţa efortului fizic asupra comportamentului motor în depresia indusă experimental (Nota I). Depresia, studiată în ultimii 50 ani, pe modele animale genice sau cu depresie indusă experimental, este asociată cu modificări locomotorii, de anxietate, de învăţare motorie şi de memorie. Ne-am propus să studiem efectul antidepresiv al efortului asupra comportamentului locomotor, explorator şi emoţional. Ne-am propus să studiem pe animale, şobolani masculi rasa Wistar, la care s-a indus experimental depresia, efectul antidepresiv al efortului asupra comportamentului locomotor, explorator şi emoţional. Efectuarea efortului fizic la animale cu depresie indusă şi îmbunătăţirea activităţii locomotorii evidenţiată de noi, a fost semnalată şi de alţi autori (Hendriksen ş.c. 2012; Van Hoomissen ş.c. 2011). Modificările nesemnificative ale emotivităţii în depresia experimentală nu sunt influenţate de efortul fizic. Efortul fizic are efecte favorabile asupra comportamentului motor, nu influenţează emotivitatea şi are efecte antidepresive la animale cu depresie indusă prin bulbectomie olfactivă, model care simulează depresia majoră la om.

Cuvinte cheie: efort fizic, depresie, motilitate, emotivitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă