Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   ROLUL ANTIDEPRESIV AL EXERCIŢIULUI FIZIC / THE ANTIDEPRESSANT ROLE OF PHYSICAL EXERCISE.

Autori:  RAREȘ-DUMITRU CIOCOI-POP, SIMONA TACHE.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: THE ANTIDEPRESSANT ROLE OF PHYSICAL EXERCISE

Rolul antidepresiv al exerciţiului fizic. Depresia este considerat a fi cea mai frecventa afecţiune mintală, ea fiind întâlnită în taote specialităţile practicii medicale. Depresia este o afecţiunie afectivă carecterizată prin schimbări de dispoziţie. Etiopatogenia depresiei este foarte complexă. Exerciţiul fizic are multe roluri: sanogenetic, anti înbătrânire, prolongevitate şi logevitate activă; diagnostic, terapeutic, economic. Rolul antidepresiv al exerciţiului fizic a fost evidenţiat in numeroase cercetări. Studii de actualitate privind efectul paradoxal al exerciţiului fizic de prooxodant la intensităţi mari şi antioxidant la intensităţi moderate pun şi problema rolului antidepresiv al acestuia. Datorită rolului antioxidant, exerciţiul fizic poate fi recomandat în terapia antidepresivă eventual asociat cu terapie medicamentoasă.

Cuvinte cheie: depresie, exerciţiu fizic, etiopatogenia depresiei, efectul paradoxal al exerciţiului fizic, stress oxidativ
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă