Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   PROIECT DE PROGRAM DE ANTRENAMENT IN JUDO LA DEFICIENŢII DE VEDERE / JUDO TRAINING PROGRAM PROJECT FOR PEOPLE WITH VISION IMPAIRMENT.

Autori:  SEPTIMIU ORMENIȘAN.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: JUDO TRAINING PROGRAM PROJECT FOR PEOPLE WITH VISION IMPAIRMENT

Proiect de program de antrenament in judo la deficienţii de vedere. Abordarea acestei teme a pornit de la o realitate: exista copii care au o vedere mai scazută decât cea normală, există copii care nu văd de loc. Ca toţi ceilalţi copii ei ar trebui să se bucure de roadele educaţiei de care se bucură colegii lor normali. Încercăm să depăşim în această lucrare optica fragilitaţii biologice în general a copilului şi în special al nevăzătorului, de unde teama de a-l supune unei încărcături fizice. Prin conţinutul ei, compensarea şi recuperarea socială a nevăzătorilor implică drept scop final integrarea în viţa socială prin practicarea unei activităţi, în cazul nostrum JUDO şi echilibrarea morală a personalităţii. Structura pe 10 capitole, încă de la început, se scoate în evidenţă actualitatea şi originalitatea lucrării de cercetare, fiind pentru prima dată în România când se încearcă abordarea acestei teme. În primele capitol e se scoate în evidenţa importanta vederii la om, aspecte teoretice şi practice ale adaptării compensatorii, bazele ştiinţifice ale fenomenelor compensatorii contribuţia activitaţii practice în compensarea şi integrarea socială a nevăzătorilor. Abordând problema afecţiunilor, simptomelor şi sistemelor de atenţionare, în lucrare se arată numărul elevilor selecţionaţi din Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj- Napoca.Acestia au fost selecţionaţi atât din rândul nevăzătorilor cât şi celor ambliopi cu ajutorul profesorului de specialitate din şcoala, acţiunea fiind precedată de o pregătire pentru învăţare (stimularea motivaţională, deşteptarea atenţiei pentru ramura sportive JUDO ce urmează a se invăţa).

Cuvinte cheie: Program, Judo, Nevazatori.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă