Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2012  
         
  Articol:   ASPECTE PRIVIND RELAŢIA DINTRE VÂRSTĂ, VALOAREA TIMPULUI DE REACŢIE LA START ŞI ACUMULAREA EXPERIENŢEI PSIHOMOTRICE ÎN PRACTICA PROBELOR DE SPRINT FEMININ.

Autori:  RAŢĂ GLORIA.
 
       
         
  Rezumat:  Introducere. Modalitatea prin care femeile reacţionează la diferiţi stimuli, timpul de reacţie al acestora la diferite vârste şi diferenţele dintre reacţia femeilor comparativ cu cea a bărbaţilor au reprezentat obiective care au stat la baza iniţierii multor cercetări interdisciplinare. Obiectiv. Încadrându-se în problematica specifică performanţei umane în general şi a performanţei sportive în special, lucrarea îşi propune să evidenţieze o amplă analiză a timpilor de reacţie la start, înregistraţi de atletele medaliate în probele de sprint, în cadrul campionatelor naţionale de atletism ale României, în anul 2011. Metode. Subiecţii cercetării au fost reprezentaţi de atlete de performanţă încadrate de regulamentul Federaţiei Române de Atletism în 5 categorii de vârstă (juniori III, II, I, tineret şi seniori), a căror reacţie la start a fost măsurată cu sisteme complete pentru analiza reacţiei la start „Alge timing StartJudge SJ” şi „Timetronics”. Rezultate. În medie, cele mai bune valori medii ale timpilor de reacţie pentru sezonul competiţional analizat au fost evidenţiate de atletele medaliate la categoria JII (16-17ani – 0,213s), urmate de atletele JIII (14-15ani – 0,215s) şi senioare (peste 23 ani – 0,216s). Concluzii. Rezultatele cercetării ne permit să considerăm că acumularea experienţei psihomotrice în practica performanţei sportive din probele de sprint feminin, odată cu creşterea în vârstă, nu ar reprezenta întotdeauna un factor de îmbunătăţire a valorii timpului de reacţie la un stimul sonor.

Cuvinte cheie: atletism, timp de reacţie, experienţă, atlete medaliate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă